Αλήθεια ή μύθος;


#1

Κάνει η Μπύρα Μεγάλη Κοιλιά;

Όταν λαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που μπορείτε να κάψετε, η επιπλέον ποσότητα θερμίδων «κάθεται» στην κοιλιά σας. Οι γυναίκες έχουν περισσότερο υποδόριο λίπος (αυτό το λίπος που είναι κάτω από το δέρμα) από ό, τι οι άντρες, έτσι οι επιπλέον θερμίδες που παίρνουν μοιράζονται στα χέρια, τους μηρούς, τους γλουτούς και την κοιλιά τους. Επειδή οι άντρες έχουν λιγότερο υποδόριο λίπος, αποθηκεύουν περισσότερο λίπος κατευθείαν στην κοιλιά. Αυτός είναι ο λόγος που οι άντρες έχουν συνήθως μεγαλύτερες κοιλιές από τις γυναίκες.

Το αλκοόλ αυξάνει περισσότερο την περίμετρο κοιλιάς, όταν καταναλωθεί σε ποσότητα πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το φαγητό. Κι αυτό γιατί το ήπαρ, διασπά πρώτα το αλκοόλ και όχι το λίπος, με αποτέλεσμα η περίσσεια των θερμίδων από το αλκοόλ να μετατρέπεται σε λίπος, πριν προλάβει να διασπαστεί. Η αποθήκευση γίνεται στη κοιλιακή περιοχή, αυξάνοντας το σπλαχνικό λίπος. Μάλιστα, η αποθήκευση αυτή δεν γίνεται στον ίδιο βαθμό σε άντρες και γυναίκες. (στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό)

image

Aντίθετα λοιπόν με τη συνήθεια των περισσοτέρων να πίνουν μπίρα με το φαγητό τους, αυτή θα πρέπει να συνοδεύει ελαφριά γεύματα, π.χ. μία ποικιλία τυριών ή αλλαντικών. Kαλό θα είναι να την αποφεύγετε σε ένα πλούσιο δείπνο ή μεσημεριανό, γιατί -εκτός από το φούσκωμα που προκαλεί- ανοίγει και την όρεξη, με αποτέλεσμα να τρώτε περισσότερο, συσσωρεύοντας αρκετές περιττές θερμίδες.


#2

Το βραδινό φαγητό παχαίνει;

Το βραδινό φαγητό έχει κατηγορηθεί ότι παχαίνει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο γεύμα της ημέρας και σύμφωνα με τους διατροφολόγους οτιδήποτε τρώμε μετά τις 9 το βράδυ έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας.

Όπως προκύπτει από νέες έρευνες και μελέτες πρόκειται τελικά για μύθο! (Ναι μπορείτε να πανηγυρίσετε ελεύθερα!) Το νέο motto των γκουρού της διατροφής απλουστεύεται στο ότι “η απόκτηση βάρους εξαρτάται από το τι και πόσο τρώμε και όχι από το πότε”. Ο οργανισμός δεν τείνει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος τις βραδινές ώρες.

image

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει όλοι αναγκαστικά να αρχίσουμε να τρώμε το κυρίως γεύμα μας το βράδυ. Απλά αποδείχθηκε ότι το βραδινό φαγητό από μόνο του δεν ευθύνεται για τα περιττά κιλά μας. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να ισχύει το γεγονός ότι οι θερμίδες είναι θερμίδες και δεν επηρεάζονται από την ώρα (και άρα το να τρώμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση του βάρους μας), όπως επίσης και ότι καλό είναι να αποφεύγουμε να τρώμε λίγο πριν πάμε για ύπνο.


#3

Μύθοι και Αλήθειες για το Νερό

Το νερό αδυνατίζειΑΛΗΘΕΙΑ

Μία ελαφριά αφυδάτωση μπορεί να μειώσει το ρυθμό του μεταβολισμού μας. Γι’αυτό η σωστή ενυδάτωση και αποτοξίνωση με την κατανάλωση 8-10 ποτηριών νερού την ημέρα είναι σημαντική. Επιπλέον, το νερό είναι η καλύτερη, φυσική και υγιεινή επιλογή για να μειώσουμε τις καθημερινές θερμίδες που καταναλώνουμε. Σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου ασθενειών, οι Αμερικάνοι λαμβάνουν το 1/3 των καθημερινών τους θερμίδων από σακχαρώδη αφεψήματα ενώ, με την κατανάλωση νερού μπορούν να τις μειώσουν μέχρι και 700 θερμίδες/μέρα.

Το όξινο νερό σε θερμοκρασία δωματίου ξεδιψάει περισσότερο – ΑΛΗΘΕΙΑ!

Έχει διαπιστωθεί ότι αυτό που ξεδιψάει περισσότερο είναι το όξινο νερό, δηλαδή αυτό στο οποίο έχει προστεθεί λίγος χυμός λεμονιού. Αν μάλιστα καταναλωθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τότε το αποτέλεσμα διαρκεί περισσότερο. Το όξινο νερό ξεδιψάει περισσότερο τόσο επειδή καταπολεμάει τη γλυκιά ή αλμυρή γεύση με τις οποίες ξυπνάει η δίψα, όσο και επειδή εξισορροπεί τα επίπεδα pH που έχουν διαταραχθεί εξαιτίας της απώλειας των εσωτερικών υγρών.

Όταν νιώθουμε δίψα, είμαστε ήδη αφυδατωμένοιΑΛΗΘΕΙΑ

Πράγματι, το σώμα μας έχει ελαφρώς αφυδατωθεί όταν σημάνει το αίσθημα της δίψας! Και αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένα ποσοστό αφυδάτωσης της τάξεως του 2% δυσκολεύει τον οργανισμό μας να ρυθμίσει την εσωτερική θερμοκρασία του.

image

Χωρίς νερό ένας άνθρωπος μπορεί να αντέξει μόνο μία μέραΜΥΘΟΣ

Όχι, μπορεί να αντέξει από δύο έως τέσσερις ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι μία απώλεια νερού ίση με το 10% του ατομικού βάρους μπορεί να προκαλέσει εξαιρετική αδυναμία, καθώς η έλλειψη αυτή μειώνει τον συνολικό όγκο του αίματος προκαλώντας μικρότερη αιμάτωση της καρδιάς και άρα περιορισμένη οξυγόνωση του οργανισμού με σοβαρές μυϊκές και νευρολογικές επιπτώσεις. Μία αφυδάτωση της τάξεως του 5% προκαλεί κράμπες, κόπωση και εκνευρισμό, ενώ όταν φτάσει το 7% μπορεί να προκαλέσει ακόμα και παραισθήσεις.

Το νερό μπορεί να καταπολεμήσει τη χαμηλή πίεσηΑΛΗΘΕΙΑ

Έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό “Hypertension”, αποκάλυψε ότι το νερό μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο λιποθυμίας στους υποτασικούς και να οξύνει την επαγρύπνηση και τη συγκέντρωσή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή διεγείρει το νευρικό σύστημα, που είναι υπεύθυνο για βασικές λειτουργίες, όπως την πέψη, την αναπνοή και τον καρδιακό χτύπο.

Το χρώμα των ούρων προδίδει την πιθανή αφυδάτωσηΑΛΗΘΕΙΑ

Αν ένας άνθρωπος δεν πιει πολύ νερό κατά την διάρκεια της ημέρας, τότε τα ούρα του είναι λίγα και σκουρόχρωμα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός μας για να αποφύγει την περαιτέρω απώλεια υγρών, κάνει τα ούρα πιο συμπυκνωμένα.

Το χειμώνα δεν χρειάζεται να πίνουμε νερόΜΥΘΟΣ

Το ξέρουμε πως το κρύο του χειμώνα σας παραπλανεί με αποτέλεσμα να μη διψάτε όπως το καλοκαίρι, αυτό όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να πίνετε λιγότερο νερό, ούτε ότι πρέπει να περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε κάποιο υγρό. Αν θέλετε η αίσθηση ευεξίας & αναζωογόνησης να σας συνοδεύει κάθε μέρα του χρόνου, δεν πρέπει να αμελείται την σωστή ενυδάτωσή του οργανισμού σας ακόμη και τον χειμώνα.

Η ήπια αφυδάτωση επηρεάζει τη διάθεσή μαςΑΛΗΘΕΙΑ

Μελέτες του Πανεπιστημίου Connecticut, των ΗΠΑ, έδειξαν πως η ήπια αφυδάτωση επηρεάζει αρνητικά την διάθεση και προκαλεί αδυναμία συγκέντρωσης σε άνδρες και γυναίκες. Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις νοητικές μας λειτουργίες, καθώς τα εγκεφαλικά κύτταρα στερούνται μια σημαντική ουσία για την επιτέλεση των ζωτικών λειτουργιών τους και παράλληλα απουσιάζει ένας «μεταφορέας» ουσιών κρίσιμων για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Με τη βοήθεια του νερού μεταφέρονται υδατοδιαλυτές ουσίες, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Αποτέλεσμα της έλλειψης αυτής είναι δυσμενής επιρροή στη διάθεσή μας, αδυναμία συγκέντρωσης αλλά και αίσθημα κόπωσης.

image

Το νερό είναι απαραίτητο για όσους αθλούνταιΑΛΗΘΕΙΑ

Οι μυς, σε όποιο σημείο του σώματος κι αν βρίσκονται, αποτελούνται 80% από νερό. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μια μικρή αλλαγή της τάξεως του 1% στο σύνολο του νερού του σώματός μας, μπορεί να βλάψει την άσκηση και την απόδοσή μας και να επηρεάσει και την αποκατάστασή μας. Σύμφωνα μάλιστα με γερμανική μελέτη, η σύνθεση πρωτεΐνης συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό στα κύτταρα μυών που είναι πιο ενυδατωμένα, άρα η ενυδάτωσή σας παίζει σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα με την οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη για να χτίσει μυς.

Δεν έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνουμε νερόΜΥΘΟΣ

Όλοι νιώθουμε την ανάγκη να πιούμε νερό και γνωρίζουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Δεν ωφελεί όμως να πίνουμε πολλά ποτήρια μαζί. Μπορούμενα μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητά του στον οργανισμό μας καταναλώνοντάς το κατά τη διάρκεια όλης της μέρας! Ξεκινήστε την μέρα σας με δύο ποτήρια νερό, βοηθούν στην ενεργοποίηση των εσωτερικών μας οργάνων. Ένα ποτήρι νερό μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα βοηθάει την πέψη και μετριάζει την πείνα μας ενώ, ένα ποτήρι νερό πριν το μπάνιο βοηθάει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μην ξεχνάτε τέλος, να πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν πάτε για ύπνο, ενδείκνυται για την αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.


#4

Η μπύρα (με μέτρο) μόνο καλό κάνει!

Πέρυσι, μια μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος «πέτρας στα νεφρά» μειώνεται με την κατανάλωση μπύρας…
Όλοι έχουμε ακούσει για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία το τσάι, ο καφές, η σοκολάτα και το κόκκινο κρασί, κανείς - ή τουλάχιστον κανείς- δεν έχει ακούσει, όμως, για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η μπύρα στην υγεία.

Ενώ πολλοί την κατηγορούν ότι μπορεί να δημιουργήσει τη λεγόμενη «μπυροκοιλιά», προκαλώντας διάφορα προβλήματα στην υγεία, πρόσφατη μελέτη από την Κίνα, αποκάλυψε ότι μία μέτρια ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ (όπως η μπύρα) βοηθά στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης.

Μελέτες τόσο από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ όσο και από την American Stroke Association έδειξαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μία μέτρια ποσότητα μπύρας μπορούν, επίσης, να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών στο μισό, σε σύγκριση με αυτούς που δεν πίνουν.

Όταν πίνετε μπύρα, οι αρτηρίες σας γίνονται ευέλικτες και η ροή του αίματος βελτιώνεται σημαντικά.

Τι άλλο έχουν δείξει οι έρευνες σχετικά με τα οφέλη της μπύρας
Πέρυσι, μια μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος «πέτρας στα νεφρά» μειώνεται με την κατανάλωση μπύρας.
Φινλανδοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Tero Hirvonen, μελέτησαν 27.000 μεσήλικες άνδρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «κάθε μπουκάλι μπύρας που καταναλώνεται ανά ημέρα εκτιμάται ότι μειώνει τον κίνδυνο κατά 40%».
Το νερό που υπάρχει στη μπύρα αραιώνει τα ούρα και έτσι μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων, ενώ το αλκοόλ σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να «αυξήσει την αποβολή του ασβεστίου», το κύριο συστατικό που προκαλεί πέτρα στα νεφρά.

Έπειτα από τη μελέτη των 38.000 μεσήλικων άνδρες, οι ερευνητές του Χάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ που συναντάται στην μπύρα, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη. Η διαλυτή ίνα στην μπύρα βοηθά επίσης στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα πιστεύουν ότι η απλή γεύση της μπύρας αυξάνει, επίσης, την ποσότητα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο - και έτσι όσοι την καταναλώνουν αισθάνονται πιο ήρεμοι και πιο χαλαροί, ενώ μελέτες που χρονολογούνται από το 1977 έχουν δείξει ότι όσοι επιλέγουν να πίνουν μπύρα έχουν ως και ένα πέμπτο λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γνωστική εξασθένηση, ασθένεια Alzheimer ή άλλες μορφές άνοιας.

Φυσικά, μπορείτε να επωφεληθείτε από τη μπύρα με τη μοναδική προϋπόθεση ότι η κατανάλωση γίνεται… σε φυσιολογικά πλαίσια!


#5

Για την κοιλιά δεν εχω αποψη αλλα το σίγουρο είναι οτι η μπύρα μικραίνει το τσουτσουνι


#6

Θα πάρω δυο τρία μέτρα για αρχή παρακαλώ… Να μη ζεσταίνονται κιόλας…!!! :sunglasses::beer::beer::beer:


#7

@Frou2 μάχιμος και προβλεπόμενος όπως πάντα :wink:


#8

@Djcostas τώρα ξέρεις τον λόγο… :wink:


#9

@karasardelis…εσυ που το ξέρεις? Με βάζεις σε σκέψεις


#10

Εγώ δεν πίνω μπύρες… Τις έκοψα… :wink:


#11

@karasardelis…μην με προκαλείς


#12

@xenos Πες τα χύμα ρε θείο, δεν έχει κικ/μπαν…

@karasardelis Αν υποψιαστώ ότι ξέρεις για τον @Djcostas με τον τρόπο που φαντάζομαι…


#13

Όχι φυσικά… :slight_smile:


#14

Εγώ από τις κομμένες πίνω αλλά δεν έχει να κάνει μπύρα με τσουτσούνι, μακάρι να ήμουν είκοσι χρονών και να είχα το πουλί που έχω τώρα…


#15

…τόσο που μου το έχουν πρήξει τόσα χρόνια…bird-13


#16

Τέτοιο;;;;

image


#17

Τα πουλιά. …πεθαίνουν τραγουδώντας


#18

Αυτό είναι αλήθεια ή μύθος;


#19

@karasardelis. …φυσικά και είναι αλήθεια, λεω εγω ψέματα?


#20

Τέτοιο, τι άλλο…